Program
Parallelle sesjoner 12:30-14:00
Hvordan kommer vi oss til en ny økonomi som setter folk og natur i sentrum?
-
Seminarrom Pascal - 2 etg Ole Johan Dahls hus
Arrangører: Senter for klimaforskning (CICERO), Norsk institutt for naturforskning (NINA), Holth & Winge, og Rethinking Economics NorgeDet siste året har NRK dokumentert det omfattende naturtapet i Norge. I dette arbeidsverkstedet skal vi bli bedre kjent med ulike måter å forstå naturens verdier på, basert på et rammeverk laget av Naturpanelet (IPBES). Vi vil utforske hvordan disse kan brukes for å forbedre naturforvaltningen i Norge.
I dagens økonomi blir naturens instrumentelle verdier høyt verdsatt - det vil si naturressurser som vi kan bruke og anvende for å dekke behov, mens andre verdier, slik som naturens egenverdi, sjeldent eller aldri blir hensyntatt.I dette arbeidsverkstedet vil vi i grupper diskutere ulike aspekter ved plansystemet og hvordan de kan forbedres:
Hvilke virkemidler finnes for å gjøre mangfoldet av naturverdier bedre representert i planprosessene i Norge?
Kan vi få planlegging og bygging til å fungere etter lovens intensjoner?
Trenger vi nye ‘post-vekst’ virkemidler i arealpolitikken? Hva er de?
Program:
Innledning - David Barton (NINA)
Gruppearbeid, med fasilitatorer fra NINA, CICERO og Holth & Winge
Oppsummering i plenum
Noen materialer:
-
Auditorium Simula (1 etg - Ole Johan Dahls hus)
Arrangører: Debt Justice Norge og Tax Justice NorgeTil tross for globale løfter om å utrydde ekstrem fattigdom, anslår FN at 575 millioner mennesker fortsatt vil leve i ekstrem fattigdom i 2030.
Økning i økonomisk vekst, målt i BNP, har vært en av de dominerende strategiene for å redusere fattigdom. Men denne strategien har bidratt til økende ulikhet og en eskalerende klima- og naturkrise.
I møte med forskning om planetens tålegrenser trengs det nye svar: Hvordan kan vi sikre finansiering av helse, utdanning og velferd – uten å basere oss på økonomisk vekst? Og hvilken rolle vil gjeldsslette, skatt og reform av skattesystemer spille for en vekstfri fremtid?
Tax Justice Norge og Debt Justice Norge inviterer til en sesjon som utfordrer konvensjonell utviklingstenking. Vi får høre fra FNs spesialrapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheter, Olivier De Schutter, som lager et veikart for fattigdomsbekjempelse uten vekst. I tillegg møter vi representanter fra norske myndigheter, forvaltning og bistandsorganisasjoner til en panelsamtale om veien videre for en vekstfri norsk utviklingspolitikk.
Program:
Introduksjon - Andreas Fjeldskår (Tax Justice Norge) og Julie Rødje fra (Debt Justice Norge)
Hvordan bekjempe fattigdom uten vekst? Olivier de Schutter, FNs spesialrapportør
Panelsamtale ”Hvordan kan norsk utviklingsarbeid omprogrammeres mot en vekstfri fremtid?”
Peter Ringstad, Seniorrådgiver i Norad
Silje Ander (Programrådgiver Afrika, Kirkens Nødhjelp)
Sondre Nave, rådgiver utviklingsfinansiering, Redd Barna
Veien videre
-
Seminarrom Shell (1 etg - Ole Johan Dahls hus)
Arrangører: Nordic Centre for Sustainable Finance og Rethinking Economics NorgeSentralbanken spiller en nøkkelrolle i å sikre økonomisk stabilitet. Men i møte med vår tids største utfordringer – klimaendringer, naturtap og økende ulikhet – stiller stadig flere spørsmål ved om Norges Bank og Oljefondet er rigget for å håndtere disse.
Til tross for klare advarsler fra forskere om at vi ikke kan fortsette å investere i fossil energi, og at evig vekst på en planet med knappe ressurser er umulig, forblir økonomisk vekst og olje- og gassinvesteringer strategiske ambisjoner i norsk pengepolitikk.
I denne sesjonen spør vi: Kan og bør sentralbanken spille en aktiv rolle i overgangen til et postvekst, fossilfritt samfunn? Vi utforsker hvordan pengepolitikken kan innrettes for å støtte en rettferdig omstilling, og hvordan nye mandater og styringsmodeller for Norges Bank og Oljefondet kan bidra til å forvalte fellesskapets ressurser på en måte som setter mennesker og natur først.
Program:
Innledninger;
Behovet for å demokratisere pengepolitikken. v/ Ingrid Hjertaker (Universitet i Innlandet)
Om makt og innflytelse; Hvem skapte den nåværende pengepolitikken, og hvem vil skape den kommende? v/ Camilla Bakken Øvald (Kristiania Høgskole)
Effektene av norske oljeinvesteringer i utlandet: case om EACOP i Uganda. v/ Erika Gubrium (Oslo Met)
Panelsamtale (45 min): Alle innledere + Hege Skarrud (tidligere leder av Attac)
Moderator: Dina Rui (Nordic Centre for Sustainable Finance)Q&A fra salen (15 min)
Noen materialer:
Sentralbankstyring i krisetid. Hvordan kan vi bruke Norges Bank i kampen mot klimakrisa?
Gubrium, Erika (2024). Shifting the gaze on welfare-state sustainability in Norway: a proposal for a relational global view.
Hjertaker, I. (2024). Om pengesystemet som demokratisk problem.
Øvald, Camilla Bakken, Tranøy, Bent Sofus & Raknes, Ketil (2024). Tales and theories as levers of expert influence: A case study of the Norwegian Oil Fund.
-
Seminarrom Python (2 etg Ole Johan Dahls hus
Arrangører: Forum for utvikling og miljø, Framtiden i våre hender, Include (en del av Senter for utvikling og miljø ved UiO), og Gemini Centre for Post-Growth Futures ved NTNU.Økt forbruk har lenge blitt fremstilt som et tegn på fremgang og velstand, men skyggesidene ved overforbruket i land som Norge blir stadig mer synlige. Den ukritiske bruken av ressurser har store konsekvenser for både klima og miljø, og opprettholdes ofte gjennom utnyttelse av mennesker og natur, særlig i Sør. Å utfordre dagens vekstbaserte tilnærming krever at vi stiller grunnleggende spørsmål ved hvordan vi organiserer livene våre og hva vi faktisk verdsetter.
I denne sesjonen utforsker vi nærmere hvilke ønsker og behov vi egentlig har, og hvilke tiltak og politiske endringer som må til for å dekke disse behovene på en sosialt rettferdig måte innenfor planetens tålegrenser.
Program:
Norsk forbruk, ulikhet og hvorfor vi må tenke nytt. v/ Ingrid Næss-Holm (FIVH)
Velstand, lykke og forbrukskorridorer: Hva betyr det å leve et godt liv i dag – og hva har det med forbruk å gjøre? v/ Berit Nilsen (Gemini Centre for Post-Growth Futures)
Gruppearbeid: Hva verdsetter vi i livene våre, og hva trenger vi egentlig?
Panelsamtale: Hvordan kan vi bevege oss mot et forbruk innenfor planetens tålegrenser? Hvordan overkomme barrierene i dagens strukturer som opprettholder det høye forbruket? Medvirkende:
Hege Westskog (Include, UiO)
Aron Halfen (ForUM)
Avslutning
-
Seminarrom Prolog (2 etg - Ole Johan Dahls hus)
Arrangører: SoCentral, Northern Playground og BLOXHUB.
Bli med å utforske hvordan selskaper kan eies og styres på andre måter enn klassiske aksjeselskap. Hør fra norske og internasjonale selskaper som har valgt andre selskapsmodeller, og utforsk hvordan du også kan gjøre det i praksis. Kanskje kommer det et nytt selskap ut av seansen?Arrangementet passer for gründere, næringslivsledere, styremedlemmer og forretningsutviklere, som ønsker å skape robuste selskaper for en ny økonomi som setter folk og natur i sentrum.
Program:
Intro v/ Jan Walter Parr (Entrepreneør og Designer)Hvorfor trenger vi nye selskapsformer? Og hvordan ser de ut? v/ Jacob Rask (Økologisk økonom og forfatter - Bloxhub)
Naturen i styret, v/ Anne Solgaard (Earth Law Center) 5min
Case 1: SoCentral, v/ Marie Harboe Dahle (Statsviter og Partner - SoCentral) 5min
Case 2: Northern Playground, v/ Jo Egil Tobiassen (Grunder - Northern Playground) 5min
Workshop: Bli med å skape en ny type selskap! 40 min
-
Seminarrom Postscript (2 etg - Ole Johan Dahls hus)
Arrangører: Nettverk for helsefremmede samfunn (Fremsam), WELA (Wellbeing Economy Action Lab) og Wellbeing Economy Alliance (WEAll)I dette arbeidsverkstedet utforsker vi hvordan en livskvalitetsøkonomi kan se ut i en norsk kontekst. Vi vil se nærmere på verktøy og metoder for politikkutforming og tiltaksutvikling for en livskvalitetsøkonomi.
Du vil få høre fra noen internasjonale eksempler, blant annet fra Danmark, og Helsedirektoratets arbeid med livskvalitet i Norge. Sesjonen avsluttes med gruppeoppgaver der vi sammen arbeider med problemstillinger og diskuterer hvordan prinsippene for en livskvalitetsøkonomi kan anvendes i politikkutforming.
NB! Arbeidsverkstedet er for politikere og administrativt ansatte. Vær oppmerksom på at noen innlegg er på engelsk, og gruppearbeid vil være på norsk (oversettere vil være tilgjengelig).Program:
Innledninger:
Norsk livskvalitetstrategi v/ Helsedirektoratet
Livskvalitetsøkonomi i en nordisk kontekst. v/ Mads Falkenberg (WELA)
Hva er livskvalitetsøkonomi? v/ Lisa Hough-Stewart (WeAll)
Gruppearbeid: Politikk og tiltaksverksted
Avslutning
-
Seminarrom Perl (2 etg OIe Johan Dahls hus)
Arrangører: Klimakultur og Oslo Street ArtReklameforbud har lenge vært brukt som et politisk verktøy for å redusere skadelig forbruk slik som for røyk og alkohol. Nå tar byer over hele verden grep for å forby fossilreklame i det offentlige rom. Hvordan kan vi få dette til å bli et folkekrav også i Norge?
I denne workshopen vil Julie Forchhammer fra Klimakultur belyse hvorfor fossilfri reklame er viktig og trekke på velykkede strategier fra andre byer. Deretter vil Hanne Ugelstad fra Oslo Street Art invitere deltakerne til å utforske hvordan visuelle virkemidler kan brukes til å synliggjøre – og motarbeide – fossilreklame i det offentlige rom. Du vil få inspirasjon, strategier og mulighet til å lage ditt eget verk for en fossilfri fremtid.
-
Arrangører: Norges Bonde- og småbrukarlag, Forum for utvikling og miljø og Spire
Matsystemer over hele verden blir stadig mer ensrettet på grunn av økt industrialisering og press om å effektivisere matproduksjonen. Selv om den eksplosive produktivitetsutviklingen i jordbruket og bruk av ressurser har gitt billigere mat fra hele verden i butikkhyllene, er et slikt system bygget på og avhengig av vekst som går på bekostning av mennesker og miljø. Bønder, særlig i det globale sør utnyttes og naturen er under press gjennom nedbygging, økt bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler.
Hvordan kan et post-vekst rammeverk gjøre våre matsystemer mer mangfoldige, sosialt rettferdige og økologisk bærekraftige? Hvordan ser matproduksjonen ut, uten et evig press om økonomisk vekst? Vi inviterer til en workshop om systemendring i matsystemet. Under workshoppen vil du høre fra ulike aktører som allerede er i gang med positive tiltak for et matsystem for framtida. Sammen utforsker vi løsninger for et rettferdig, post-vekst matsystem.
Program:Introduksjon med Lise Saga, fagansvarlig i Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Filippa Hirsch Steffens, koordinator i Spires matutvalg, om behovet for et matsystem som setter mennesker og natur i sentrum.
Innledning fra Erik Magnus Fuglestad, forsker ved Ruralis om vekst, klima og miljø i matsystemet
Aktører fra ulike deler av matsystemet deler deres erfaringer i arbeidet for et mangfoldig, sosialt rettferdig og økologisk bærekraftig matsystem. I fellesskap diskuterer vi hvilke muligheter som finnes på tvers for å skape et godt post-vekst matsystem.
Oppsummerende panelsamtale som trekker frem ulike perspektiver fra de ulike postene og åpent for deltakere å komme med spørsmål og refleksjoner.
Kathrine Kinn, Norges bonde- og småbrukarlag
Teshome Hunduma Mulesa, Seniorrådgiver Forum for utvikling og miljø
Markus Lohne Hustad, rådgiver på bærekraftige matsystemer i Framtiden i Våre Hender
Magnus Flåten Nickelsen, student og tidl. bybonde i Oslo kommune og koordinator for Grønt Spatak
-
Aud 1 Kristin Nygaard Hus (bygget ved siden av Ole Johan Dahls hus)
Arrangører: Agenda, Attac og Rethinking Economics
Vi vet at omstillingen til et bærekraftig samfunn innebærer at særlig i de rike landene, må ressursbruken ned for at vi skal holde oss innenfor planetens tålegrenser, samtidig som vi sørger for en rettferdig fordeling både mellom klasser og land.Den norske modellen har bidratt til et samfunn med relativtsmå forskjeller, lite fattigdom og en god del universelle velferdstjenester. Men, den norske modellen er bygget på et premiss om økonomisk vekst. Det vil si, veksten fordeles mellom arbeid og kapital.
Hva skjer da med den norske modellen, hvis økonomien ikke lenger vokser? Og hvilke lærdommer kan vi ta fra fagbevegelsens kamp for å bygge opp det norske velferdssamfunnet, inn i omstillingen til en økonomi som fungerer innenfor planetens tålegrenser?
Program:
Ebba Boye (LO): Er den norske modellen rigget for omstillingen til et post-vekst samfunn?Tone Smith: Om vekstavhengighet i velferstaten og hvordan et vekstfritt velferdssystem kan se ut.
Trine Østerreng (Agenda): Hvordan skal vi redusere ulikhet og fordele i et vekstfritt samfunn?
Ylva Ullahammer Bordsenius, nestleder i Attac og redaktør for Putsj (Natur og Ungdom). Masteroppgave om Degrowth i Norge.
Samtale og spørsmål modert av Marie Storli (LO)